Blog o wyprawach oraz promocjach podróżniczych

Kreta – greckie jedzenie i alkohol

LOGO

13 maja 2014

Schowek01-temat

     Jedzenie w Grecji oraz na Krecie to temat na wiele artykułów. W każdym zakątku tego pięknego państwa możemy spróbować lokalnych specjalów. Nam przypadła możliwość sprawdzenia kilku z nich. Pierwszą rzeczą, której koniecznie trzeba spróbować będąc na Krecie to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. W smaku i zapachu zdecydowanie odbiega ona od tego co możemy znaleźć na półkach w naszych supermarketach. Świeży aromat, w smaku nuty owoców, a przede wszystkim cytryny, lekko mętny kolor i brak jakiejkolwiek goryczki, to coś co w mojej opinii czyni oliwę bardzo dobrą. Warte uwagi są również kreteńskie oliwki, nie zielone, nie czarne, lecz brązowe. W smaku delikatnie słone i nieco twardsze o tym, które jemy na co dzień.

Inne specjały kuchni greckiej, które jedliśmy i serdecznie polecamy:

Tzatziki –  dip składający się  z gęstego greckiego jogurtu, posiekanego ogórka, siekanego czosnku oraz wybornej oliwy z pierwszego tłoczenia, dodatkowo możemy dodać pieprz lub ocet winny [sok z cytryny do smaku]. Koszt w tawernie ok. 2.5 – 3 EUR

Sałatka grecka – to przede wszystkim świeże dojrzewające w pełnym słońcu warzywa: pomidory, ogórek, oliwki, czerwona cebula, papryka oraz ser feta (uwaga nie ser ala feta, ser feta, czyli produkt powstały z mleka owczego, ewentualnie z dodatkiem mleka koziego). No i jak to zwykle bywa na Krecie wszystko oblane jest wyborną oliwą z oliwek. Koszt w tawernie ok. 4.5 – 6 EUR

Dolmades – greckie gołąbki z mięsem i ryżem (badź samym ryżem) zawinięte w liść winogronowy.

Smażone pierzogi – z wielu wersjach z serem feta, szpinakiem, badź z samym szpinakiem i tymiankiem

Smażona cukinia – obtoczona w mące i posypana twardym tartym serem

Królik w sosie winnym – Koszt w tawernie ok. 7 – 8 EUR

Żeberka jagnięce – Koszt w tawernie ok. 11 EUR za 0.5 kg

oraz pyszne owoce morza w postaci kalmarów, ośmiornic, krewetek czy ryb (np. Miecznik) – koniecznie pytajcie o świeże.

     Nieodłączną częścią jedzenia w Grecji jest alkohol, głównie wino. Na kreteńskich stołach, króluje głównie Retsina (Retsina pokazana na fotografii była niezbyt smaczna ale tania, w sklepie kosztuje: 1.5 EUR). Jest to popularny trunek aromatyzowany wyrabiany najczęściej z greckiego szczepu winogron Savatiano, aromatu w tym wypadku dodaje żywica sosny alpejskiej. Będąc na Krecie warto też spróbować Ouzo (wysoko procentowy alkohol w smaku anyżowym, po rozcieńczeniu z wodą mętnieje) oraz Raki (nie mylić z Tureckim Raki), podobnie alkohol wysoko procentowy powstały po destylacji pestek oraz skórek z winogron w mojej ocenie niezbyt smaczny (podobny do gruzińskiej Czaczy czy też włoskiej Grappy). Raki trzeba pić koniecznie mocno schłodzone w innym wypadku zupełnie nie smakuje. Koszt 150 ml Raki to ok. 2 EUR.

Pozdrawiamy i życzymy smaczego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>